Как да изберем подходящи работни обувки?

Как да изберем подходящи работни обувки?

Няколко съвета за взимането на правилно решение

Във връзка с изискванията на Наредба № 3 от 19.04.2001 г. за минималните изисквания за безопасност работното място  при необходимост и в съответствие с установените рискове от извършената оценка на работното място, всеки работодател е длъжен да предостави лични предпазни средства (ЛПС) на работещите. Работните обувки са ЛПС за защита на долните крайници на работещите.

Все повече работодатели осъзнават, че удовлетвореността на работещите оказва положително влияние върху работоспособността, реномето, а от там и върху успеха на компанията като цяло! За това осигуряването на качествени работни обувки би могло да бъде първата стъпка по безопасния път към успеха.

Това са 6 стъпки, които да следвате при избора на подходящи работни обувки за вашата дейност:
1. Безопасността на първо място!
Обърнете внимание на рисковете на работното място, за да изберете правилния тип обувка. Изборът на работни обувки зависи от условията, характера на производство и от установените рискове при извършената оценка на риска по работните места в дружеството.

РискЗащита
Опасност от премазване
Строително монтажни дейности;
Металообработка;
Работа в мини;
Работа в тежката и лекапромишленост;
Обувки със защитно бомбе
Опасност от пробождане на ходилото
Строително монтажни дейности;
Металообработка;
Работа в мини;
Работа в тежката и лекапромишленост;
Защитна вложка (метална или не) в ходилото на обувката
Опасност от подхлъзване и падане
Хранително-вкусова промишленост;
Химическа промишленост;
Противохлъзгащи обувки
Мокри процеси
Опасност от статично електричество
При опасност от прахови експлозии;
При работа с лесно горими и лесно запалими вещества;
Антистатични обувки
Опасност от измръзване
Хранително-вкусова промишленост;
Работа на открито;
Производства с мокри процеси;
Водоустойчиви обувки;
Обувки със студоизолиращи подметки;
Опасност от изгаряния
Пътно строителство;
Леярски дейности;
Металообработка;
Обувки с устойчиви на високи температури подметки;
Обувки с бързо разкопчаване;
Обувки със скрити връзки;

2. Съобразете се с изискванията
На пазара в България се предлагат работни обувки от различни производители и с най-различен клас на защита. ISO 20345:2011 определя основните и допълнителните изисквания, на които трябва да отговарят обезопасяващите обувки.

3. Купете това, от което имате нужда
Работните обувки могат да бъдат с най-различни защитни елементи – защитно бомбе (метално или композитно), устойчиви на пробождане ходила, защита срещу подхлъзвания или студови въздействия. Вземете обувките, които са най-подходящи за вашата дейност.

4. Комфортът е жизненоважен
Необходимо и задължително условие при избора на работни обувки е да се обърне внимание не само на защитните елементи, но и на качеството на вложените материали. Материалите, от които са изработени подплатата и стелката оказват влияние върху въздухопроводимостта на обувката, а това рефлектира положително върху комфорта и удобството при носене.

5. Обърнете внимание на подметките
Уверете се, че те са подходящи за работните ви условия. Подметките могат да осигуряват защита от подхлъзвания, да предпазват стъпалата от пробождания и неблагоприятни въздействия, да са антистатични и маслоустойчиви.

Когато избирате обувки осигуряващи защита от пробождане, имайте предвид, че те са два вида: обувки със стоманена пластина в ходилото и обувки с лек непробиваем вътрешен слой на ходилото /най-често кевлар/, несъдържащ метал. Вторите са по-предпочитани, тъй като са по-леки, подметката е по-гъвкава, имат по-добри термоизолиращи свойства и се осигурява защита на цялото ходило.

Когато избирате противохлъзгащи обувки, трябва да имате в предвид, че устойчивостта на подхлъзване е свързана с определени тестове, при различни повърхности и различни агенти, намаляващи сцеплението на обувката с пода.

   Европейски стандарти
SRC (SRA +SRB)SRA
Тествани на керамична повърхност с вода и почистващ препарат
Повърхност≥ 0,32
Контактен ъгъл 7 градуса≥ 0,28
SRB
Тествани на стоманена повърхност с глицерин
Повърхност≥ 0,18
Контактен ъгъл 7 градуса≥ 0,13

Колкото по-високи са характеристиките на дадения модел от посочените европейски стандарти, толкова по-добра устойчивост на подхлъзване притежават тези обувки.

Когато избирате антистатични обувки трябва да имате в предвид, че антистатичните модели са с повишена електропроводимост на подметките и отвеждат излишното статичното електричество в човешкото тяло и така намаляват риска от искрообразуване. Обувки с такива характеристики се препоръчват в предприятия, където е възможно образуването на експлозивна атмостфера, при произвоството на полупроводникови елементи.

6. Нека цената не е решаваща.
Закупуването и осигуряването на ЛПС е свързано с финансови разходи за работодателите и затова те често се спират на най-ниската цена. Това обаче не винаги е най-правилното решение. Трябва да се намери баланс между цена и качество, за да се избере най-подходящият модел.

При необходимост от съдействие и помощ при избора, моля въведете своите данни във формата за контакт и ние ще ви отговорим.
При въпроси и необходимост от експертен съвет относно изготвяне на списъци за полагащите се ЛПС (лични предпазни средства), както и за определяне срока им на износване, моля въведете своите данни във формата за контакт или задайте своя въпрос към колегите от Служба по трудова медицина „Ви Ес Ти Си“ ООД.
Бихме се радвали да споделите вашето мнение относно предоставената от нас информация, както и вашите предложения по темата.